Reflecteren in december

Het is december, we zijn bijna aan het einde van dit jaar gekomen en dat is een mooi moment om even terug te kijken en vooruit te blikken. Een goede tijd voor reflectie!

Reflectie houdt in dat je (terug)kijkt naar jezelf. Reflectere is Latijn voor terugschijnen of weerspiegelen en dat is precies wat reflectie doet. Je houdt jezelf een spiegel voor en kijkt naar wat je daarin ziet. Je denkt na over jezelf, over je acties, waarom je deed wat je deed en wat je daarbij voelde. Daarna bedenk je wat je daarvan kan leren en wat je eruit meeneemt voor de toekomst.

Reflecteren is goed, omdat:

... het je helpt om jezelf beter te begrijpen.

Dat maakt je zekerder van jezelf. Je begrijpt wie je bent en waarom je bepaalde dingen doet, je ziet wat jou energie geeft en waar je blij van wordt.   Door jezelf beter te begrijpen en met jezelf om te kunnen gaan, word je ook veerkrachtiger en kun je meer meebewegen met het leven.

Reflectie helpt je ook om je fouten of minder gelukte acties in perspectief te zien. Je snapt dan beter waar je handelde en dacht zoals je deed. Niet alleen helpt je dat om niet steeds in dezelfde valkuilen te blijven stappen, het maakt je ook een bescheidener en zelfbewuster persoon. Het helpt je om verantwoordelijkheid voor je leven te nemen, sorry te kunnen zeggen en jezelf en anderen in hun waarde te laten.

..het je helpt om heel bewust te kiezen wat je doet en wilt in je leven.

Waar wil je aandacht aan geven, hoe wil je je leven indelen? Wat zijn jouw prioriteiten en hoe komen die bovenaan in jouw leven? Zo voorkom je dat je geleefd wordt en neem je zelf de regie.

…het je helpt om keuzes te maken.

Als je bewust terugkijkt, kun je daarvan leren voor de toekomst. Zo weet je voor de volgende keer wat je anders zou doen of juist hetzelfde.

... het je helpt om zicht te houden op je doelen en dromen

Door reflectie zie je beter wie je bent en waar je staat. Dat maakt het gemakkelijker om te zien wat je wilt, waar je heen wilt en hoe je daar kunt komen.

reflectie Solidum Coaching

Een aantal tips:

🌱 Maak er tijd voor. Je hoeft echt niet een hele dag je leven te gaan overpeinzen (mag wel hoor!), maar het is wel handig om er bewust een moment voor te nemen. Die rust heb je nodig om goed na te kunnen denken en dat levert de mooiste dingen op.

🌱 Zoek een fijne plek. Omgeving is belangrijk! Zelf krul ik me het liefste op de bank op, met een kop koffie en een schrift. Maar misschien zit jij juist liever aan tafel, met geroezemoes op de achtergrond of ga je graag naar het strand of het bos.

"Rust heb je nodig om goed na te kunnen denken en dat levert de mooiste dingen op"

🌱 Spar erover met anderen, liefst met mensen die jou goed kennen. Ik zou je willen aanraden om eerst zelf na te denken, omdat je dan het eerlijkst je eigen gedachten hoort. Maar het kan ook goed helpen om er met anderen over te praten.

🌱 Schrijf dingen op. Je denkt misschien dat je alles wel gaat onthouden, maar dingen ontglippen je vaak snel. Toch jammer van je net ontdekte inzichten! Dus schrijf wat dingen voor jezelf op. Dat maakt je bewuster van je eigen gedachten én zo kun je het later nog eens teruglezen.

Cadeautje!

Om je te helpen reflecteren, heb ik deze printable voor jou gemaakt. Gewoon een aantal vragen om je aan het denken te zetten. Met opschrijfruimte om meteen wat dingen te kunnen opschrijven of tekenen. Handig!

Je kunt hem natuurlijk ook meerdere keren printen en invullen voor verschillende terreinen of rollen in je leven: gezin, werk, studie, ouderschap, etc. Ook leuk: vul hem samen in en praat er met elkaar over door!

Succes!