Wat is coaching?

Wat is coaching nou eigenlijk? Hoewel coaches en coachpraktijken in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten, is het voor veel mensen niet duidelijk wat coaching eigenlijk is en wat je eraan hebt. Ik krijg als coach regelmatig vragen als:

🌱 Wat doe je nou eigenlijk als coach?

🌱 Wat is het verschil met therapie?

🌱 Is coaching wat voor mij? (Of: voor wie is coaching dan?)

🌱 Waar moet je op letten als je een coach zoekt en wat is het verschil tussen al die coaches?

Hele logische vragen natuurlijk. Coaching is best een investering, dus dan wil je graag weten of het voor jou de moeite waard is. In dit artikel neem ik je mee in het fenomeen coaching en beantwoord ik wat vragen die je misschien hebt.

Wat is coaching en voor wie is het?

Simpel gezegd helpt coaching je om te werken aan je ontwikkeling, waardoor je sneller je doelen bereikt. Een coach helpt je om te reflecteren en inzichten te krijgen door gesprekken, methodieken en oefeningen. Daardoor word je beter in het zelf bepalen van je doelen én in het werken aan die doelen. Een coach is eigenlijk gewoon iemand die naast je staat en met je meeloopt, terwijl jij met jouw dingen aan de slag gaat. Een spiegel, een steuntje in de rug en een sparringpartner.

"Een coach is iemand die naast je staat en met je meeloopt,
terwijl jij met jouw dingen aan de slag gaat."

Vaak liggen er allerlei dingen net onder de oppervlakte, waar je je zelf niet bewust van bent. Omdat het je blinde vlekken zijn, bijvoorbeeld. Of omdat dingen voor jou zo gewoon zijn dat je ze niet (meer) ziet. Een coach kan die dingen naar boven halen. Soms heb je gewoon even een ander nodig die net die vragen stelt die jou opnieuw laten nadenken. Zo krijg je ook ruimte om na te denken over nieuwe mogelijkheden.

Coaching is dus wat voor jou als je gericht wilt werken aan je eigen ontwikkeling. Zo simpel is het. Coaching is daarom laagdrempelig en geschikt voor heel veel mensen met heel veel verschillende vragen. Van stress tot carrière, van assertiviteit tot perfectionisme, van relaties tot zingeving, van burn-out tot bore-out, van uitstelgedrag tot identiteit.

Verschil met therapie

Wat is dan het verschil tussen coaching en therapie? Bij allebei gaat het om het werken aan een verandering in je gedrag. In die zin lijkt het op elkaar.

In het kort is coaching praktischer en meer gericht op de toekomst. Je bent bezig met situaties in je leven als stress, werk-privébalans, je loopbaan- of studiekeuze, zingeving en relaties. Je reflecteert hierop, krijgt handvatten (of ontdekt die zelf) en gaat hiermee zelf aan de slag. Coaching is dus wat oplossingsgerichter. Omdat je zo specifiek werkt aan een bepaald doel, zijn de trajecten ook korter dan bij therapie.

Therapie is meer gericht op het behandelen van psychische problemen. Een therapeut kijkt met jou naar diepere, onderliggende patronen en de nadruk ligt hier meer op het verleden. Dit is ook vaak een langduriger proces.

Nu is de scheidslijn niet altijd zo duidelijk. In een burn-out heb je bijvoorbeeld soms te maken met een balans die uit verhouding is, dan is een coach een goede optie. Soms is er sprake van veel dieperliggende patronen of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden. Dan kan een psycholoog je misschien beter helpen.

Soms kom je er tijdens een traject achter dat er dieperliggende dingen meespelen en dat je daarom in een kringetje blijft ronddwalen. Een goede coach zal je in zo’n geval ook altijd doorverwijzen naar een psycholoog. Soms kun je met een coach werken aan een praktische vraag, terwijl je bij een psycholoog aan de gang gaat met een psychische oorzaak.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een coach?

In de eerste plaats is coaching geen beschermd beroep. Iedereen mag zich dus coach noemen. Er zijn een aantal organisaties in Nederland die coachopleidingen in Nederland beoordelen op kwaliteit, om professionaliteit en kwaliteit te waarborgen. Zij hebben bepaalde opleidingen geaccrediteerd en van een keurmerk voorzien. Ik ben zelf aangesloten bij de NOBCO, maar er zijn er meer. Dat wil niet zeggen dat een niet-geaccrediteerde coach per se niet goed is. Maar met een accreditatie weet je in elk geval dat een coach een gedegen opleiding heeft gehad, methodieken heeft geleerd en is beoordeeld op kunnen en kennen.

Er zijn heel veel verschillende coaches, met ieder een eigen aanpak, visie en aandachtsveld. Voor een aantal zaken heb je specifieke coaches, zoals een loopbaancoach, relatiecoach, burn-outcoach, ondernemerscoach, kindercoach of HSP-coach. Soms betekent dit dat een coach een bepaalde opleiding in die richting heeft gedaan, soms is het simpelweg een voorkeur (of kennis, ervaring etc) van een coach voor een bepaald soort coachvragen. Beide kan prima zijn.

"Coaching werkt het beste als je je veilig genoeg voelt bij iemand om
echt jezelf te laten zien en persoonlijke dingen mee te bespreken."

Iedere coach heeft zijn eigen werkwijze en persoonlijkheid. Iedereen wil zich onderscheiden en heeft zo zijn eigen verhaal. Maar uiteindelijk gaat het niet om wie de beste methodieken toepast, de meest fancy oefeningen voor jou heeft of helemaal anders en uniek is. In feite doet iedereen ook best een beetje hetzelfde, namelijk met jou praten en je helpen in je ontwikkeling. Waar je vooral op moet letten, is of de werkwijze, visie en persoon jou aanspreekt en of je een klik hebt met iemand. Coaching werkt het beste als je je veilig genoeg voelt bij iemand om echt jezelf te laten zien en persoonlijke dingen mee te bespreken. Pas dan kun je echt stappen vooruit zetten en aan duurzame verandering werken.

De eerste stap

Coaches denken ook altijd graag met je mee of je bij hen goed zit of dat je toch even verder kan kijken. Bij aardig wat coaches zijn de intakes vrijblijvend en/of gratis, wat een laagdrempelige eerste stap is om te kijken of het wat voor je is. Een aanrader! Coaching is de moeite waard. Het is een investering in jezelf en in je toekomst. Het is de dappere keuze om jezelf open te stellen voor verandering en buiten je comfort zone te gaan. Het kost je wat, maar levert je vooral veel op!